Štěstí (Happiness)

O prázdninách ČT2 uvedla v americkém nezávislém létě film „Storytelling“ Toda Solondze z roku 2001. Abych řekl pravdu, film mě nadchnul, a tak jsem byl zvědavý na další Solondzovu tvorbu. Film Happiness (Štěstí) je z roku 1998 a vypráví o třech sestrách z New Jersey. Nejmladší z nich, totální nula, všemi opovrhovaná, neustále pociťující nepřátelskost ze všech stran, se paradoxně jmenuje Joy (radost). Joy má další dvě sestry, domácí puťku, která si myslí, že žije ve šťastné domácnosti (alespoň se tak tváří navenek) a tak trochu všem závidí sebemenší pozornost, úspěch atd. Třetí sestra je spisovatelka, která má sice úspěch, ale připadá si jako absolutní nula.

Děj se sice točí kolem sester, ale vystupuje zde mnoho vedlejších postav, které jsou pro příběh důležité. Allen (Phillip Seymour Hoffman, herec známý spíše z menších rolí, až Capote byla jeho první veliká hlavní role), který si připadá odporný a neuvěřitelným způsobem touží po své sousedce – což je ona známá spisovatelka z trojice sester. Aby se mezitím zabavil, tak chodí k psychiatrovi, který má svého psychiatra a který není nikým jiným než manželem oné domácí puťky. (jména postav mi vypadla). Onen psychiatr zase touží po spolužácích svého syna a dva z nich dokonce znásilní, byť to není ve filmu přímo vidět, pouze je to naznačeno. Scéna, kdy se vydává na lov, protože jeho vlastí syn mu prozradil, že jeho spolužáka doma nechali rodiče bez dozoru a na týden odjeli, tak tato scéna je výborná, hlavně když jede autem kolem značky „Pozor děti“.

Asi nejvtipnější byly scény onoho pedofilního psychiatra, když se bavil se svým synem. Jeho syn totiž pro změnu také po něčem strašně touží. Touží se poprvé udělat a scény, kde se na toto téma baví s vlastním otcem jsou naprosto úžasné, protože něco takového se jen tak nevidí. Solondz sice šokuje takřka v každém záběru, ale není to přímo prvoplánové, spíš překvapující a někdy i vtipné (svým způsobem). Kupříkladu když sousedka obézní Allena je znásilněna střízlíkem v důchodovém věku, který dělá v domě vrátného a kterému po znásilnění zakroutí krkem jako holoubátku, aby se následně Allenovi přiznala, že vrátného naporcovala a postupně ho vyhazuje do smetí, ale zbytky má ještě doma v mrazáku.

Komu se líbil film Storytelling uvedený na ČT2, měl by rozhodně pátrat i po tomto snímku, i když na jednu stranu může téma tohoto snímku někoho urážet, rozhodně stojí za zhlédnutí.

VystavilDon Insalata v 9:01  

0 komentářů:

Okomentovat