Candy

Australský film, s australskými herci a australskými barevnými penězi. To jsou věci, kterých si všimnete hned. (Sami Australané jsou si vědomi svých neuvěřitelně barevných peněz, a tak např. 50 dolarovku přezdívají ananas, čili pineapple. (Give two pineapples = Dej mi sto dolarů.) Ale zpět k filmu. Heath Ledger a Geofrey Rush jsou jediní natolik známí herci, že je ve filmu hned poznáte i když netušíte, že pocházejí z Austrálie.

Samotný film asi nejlépe charakterizuje sama Candy, když k nim domů přijde člověk, který je jde vystěhovat, protože neplatí činži. Candy mu řekne: „Jsme feťáci. Já dělám šlapku a on je zoufalec.“ Krom tohoto schématu, o kterém ve filmu jde, se jedná o love-story s trochu drsnějším feťáckým podtextem. Ve třech částech (heaven, earth a hell) postupně sledujeme vzestup a pád jedné mladé dvojice, která jede na drogách. Útočištěm jim občas bývá byt postaršího univerzitního profesora, teplouše a občasného feťáka Caspera (Geofrey Rush).

Osobně jsem moc nemusel scénu s mrtvě narozeným dítětem, které si nechají v nemocnici položit na postel a jsou s onou malou mrtvolkou kdovíjak dlouho. Jako každý film o feťácích i tady vidíme jak je to zpočátku hrozná legrace brát heroin, super pocity, kde hraje super hudba, postupně však páru dochází peníze, a tak dělají to, co feťáci dělají – kradou a šlapou. Humorná byla scéna, kde Candy doporučuje svému příteli, aby zkusil taky šlapat a jejich hádka o tom byla tím humornějším ve filmu. Aby to nebyl správný film o feťácích, jsme svědky i odvykacího pokusu.

Celý film jsem si říkal, tak který z těch dvou nakonec umře na předávkování... zklamán jsem byl dost, protože zemřel někdo třetí :o). Kdybych film točil já, tak jej nechám skončit v momentě, kdy Candy je totálně zhroucená (zde bych si dovolil menší odbočku, netuším proč se ve všech filmem musí scény, kde se člověk do jisté míry zblázní, vždy natočit tak, že začne psát po zdech – Čistá duše, možná i Letec) a její přítel odchází pryč z nemocnice naprosto zdrcen.

Ale i tak se hollywoodský happy-end moc nekoná, což je jedině dobře. Na konci filmu se sice pár opět šťastně shledá, ale nic není tak šťastné jak vypadá na první pohled.

VystavilDon Insalata v 9:11  

0 komentářů:

Okomentovat