Čas (Shi gan)

Včerejší premiérový den v kinech byl narozdíl od premiérových dnů hollywoodských trháků typu „Piráti z Karibiku 6“ naprosto dokonalý. Z projekce před tou, na kterou jsem šel, vyšlo šest lidí ze sálu a na tu od 21,35 čekalo před dveřmi kina pět dychtivých fandů Kim Ki-duka, z nichž dva asi tak moc fandové nebyli, protože celý film prokecali a naprosto mě iritovali. Zatímco na Pirátech z Karibiku se tak člověk tlačil a byl dokonce vyhozen, když si sednul jinam, tady bych si mohl lehnout přes šest řad a třicet sedaček a nikomu by to nevadilo.

Tak jako tak je nový film od Kim Ki-duka svým způsobem v něčem nový. (to dává smysl ta věta, že ano). Zatímco ve většině ostatních Kim Ki-dukových filmech byl jakýsi uzavřený svět (ať už Ostrov, Luk nebo Jaro Léto Podzim Zima...) anebo navíc se v něm moc nemluvilo (3-iron), tento film byl na Kim Ki-duka skoro nejukecanější (jeho prvotinu Krokodýl ani nepočítám, protože to byla pakárna, že jsem to nedokoukal) a hlavně se odehrával ve světě, kde na sebe lidé mluví, křičí a nemusí si ani strkat do vagíny háčky na ryby a pak je vyškubávat.

I když zápletka tohoto filmu je také trošku ujetá (která pěkná holka vám zmizí beze slova ze života a nechá si přeoperovat obličej jen proto, že si vám připadá okoukaná?), morbidnosti se vyloženě nekonají. Motiv činů této dívky je tak trošku zvláštní, hlavně když ho pak jako přeoperovaná po půl roce sama sbalí a má s ním vztah, a pak mu píše dopisy jako dívka před operací, že se chce vrátit a je pak žárlivá sama na sebe a miluje svého kluka (před i po operaci) a zároveň ho nenávidí (po operaci), protože její nové identitě dá kopačky, když mu napíše ona sama jako bývalka? Nakonec mu sama odhalí pravdu a od toho momentu to jde s oběma z páru z kopce.

Možná aby jí vrátil ono peklo, které si musel prožít, když beze stopy jednoho dne zmizela a neozvala se, rozhodne si mladík udělat také operaci, s tím, že se po půl roce ozve. Jak se půlroční lhůta blíží, stává se z dívky uzlíček nervů, protože každý člověk v davu může být tím jejím milovaným. Dokonce se i s jedním klukem, který byl po operaci obličeje, vyspí, protože si myslela, že to byl on. Konec je pak vyloženě antihollywoodský, protože je svým způsobem vtipně-lišáčky a naprosto nelogický zároveň.

Nejlepší mi přišel moment, když plastický chirurg, od kterého by člověk čekal slova jako „Tak to jsem asi zkazil, omlouvám se.“, tak pronese větu „Tak vám uděláme novou operaci, že vás nikdo nepozná.“ To jsem se docela zasmál. Každopádně pokud máte rádi korejské filmy a Kim Ki-dukovy obzvláště, hurá do kina!

VystavilDon Insalata v 9:06  

0 komentářů:

Okomentovat