Ztraceni (Lost)

Když televize Nova uvedla „nejúspěšnější seriál“ všech dob Lost, obával jsem se, že se postupně – stejně jako např. 24 hodin – propracuje až do pozdních nočních hodin, až nakonec ve vší tichosti přestane být vysílán. Možná jsem se mýlil, protože řada teenagerů nedělá nic jiného, než že si Lost stahuje z internetu a narozdíl od nováckého diváka, sleduje seriál současně s obyvateli Ameriky, kde dnes večer poběží čtvrtý díl třetí sezóny. A protože znám málo mladých lidí, jež by se o svůj počítač rádi dělili s rodiči, tak jim alespoň řekli: „Na Ztracené se dívejte, je to dobré.“

Abych řekl pravdu, Lost mám radši v angličtině, český dabing jsem měl tu čest slyšet pouze z kabelové televize, avšak od nováckého provedení se moc neliší. Ve zkratce, dabing seriálu spíše uškodil. Nadabovaný jsem ho viděl na nově jednou, a seriál mi tak přišel spíše k smíchu.

Co však způsobuje, že Lost je tak veleúspěšný? Osobně si myslím, že pokud vás nechytly už první dva tři díly, tak vás nechytne už nikdy. Mě si Lost získal tím, že 1) nevypadá vůbec jako seriál (vždy si vzpomenu na Pojištovnu štěstí nebo Letiště, což je čirá amatéřina) 2) ostrov je opředen „nereálnými“ kulisami (např. lední medvěd, tajemný černý kouř, číselná posloupnost 4 8 15 16 23 42, zázračné léčivé schopnosti ostrovu atd.) 3) stejně jako je tajemný ostrov, jsou tajemní i hrdinové, z nichž řada má co skrývat 4) „flashbacky“, kdy odkrýváme minulost hrdinů z doby před ztroskotáním na ostrově. Poslední jmenovaný faktor úspěšnosti však místy seriálu i škodí. A to zejména u „hrdinů“, kteří si vás nezískali za celé tři série. Některé naštěstí tvůrci postupně vyvraždili (například pipka Shannon, u které tvůrce podezřívám, že takovou pipinu zařadili do seriálu schválně, aby měli diváci radost, že to má konečně za sebou), ale řada z těch, co mi nesedí, se v seriálu objevují stále, byť sporadicky. Např. hysterka prvorodička Claire, nebo feťák hobit z Pána Prstenů Charlie.

Takže pokud je ve flashbacku váš oblíbený hrdina – John Locke, Jack, Mr. Eko nebo Sawyer, je spokojenost na místě a seriál „odsejpá“ i s flashbackem, avšak pokud se ve flashbacku rozebírají hrdinové, které nemusíte, máte radost z toho, že si seriál pouštíte na počítači a můžete si jej přetáčet, když je to velenuda.

Jako fanoušek seriálu bych měl mít spíše radost, když jsem se na stránkách lost.cz dočetl, že tvůrci plánuji 4-5 sezón, zakončených celovečerním snímkem v kině. Popravdě se této vize spíše bojím. Sice je v seriálu stále co objevovat – například proč jsou „ti druzí“ „good guys“, ačkoliv si to Jackova partička nemyslí atd. Chápu, že se tvůrcům nechce zabíjet slepice, když nese zlatá vejce, ale měli by si dávat pozor, aby se ze seriálu nestal zmetek, jako se to stalo druhému „veleúspěšnému“ americkému seriálu – Prison Breaku. Ten byl očividně točen s úmyslem jediné sezóny a měl skončit útěkem, ale po masivním úspěchu a sledovanosti, nyní vídáme hrdiny i v druhé sezóně na útěku a to už není dobrodružné, ale čiré sci-fi, ačkoliv seriál má neustále ohromný spád, není to už vůbec věrohodné.

Co se však tvůrcům a marketingovým šéfům seriálu musí nechat, je dokonalé vytváření iluze toho, že ostrov skutečně existuje. Své webové prezentace má jak letecká společnost, která zkrachovala po pádu letadla 815, tak hudební skupina feťáka hobita Charlieho, ale dokonce i tajemná Hanso Foundation, která stojí za celým ostrovem. Tedy, měla by. Dokonce si můžete i koupit knihu od pasažéra, který v letadle spadnul s hrdiny a zemřel – snad Sawyer si čte v jednom díle rukopis této knihy.

I přes některé nedostatky v podobě naprosto zbytečných dílů, je seriál jako celek zatím stále ještě kvalitní počin, protože stále ještě nevíme, co přesně stojí za ostrovem, ačkoliv řadu vodítek nám tvůrci již postupně odhalili. Víme, co se stane, když hrdinové přestanou „mačkat čudlík“ na archaickém počítači v bunkru, začínáme tušit, kdo jsou „ti druzí“, ale řada otázek zůstává stále nezodpovězena. Např. proč se všichni hrdinové v seriálu už navzájem někdy setkali před ztroskotáním a nebo kdy se Locke ocitl na vozíku a proč může zase skákat přes kaluže.

VystavilDon Insalata v 9:12  

0 komentářů:

Okomentovat