Qatri Trilogie (Qatsi Trilogy: Koyaanisqatsi, Powwaqatsi, Naqoyqatsi)

Pod „neoficiálním“ názvem „Qatsi Trilogie“ se skrývá trojice filmů režiséra Godfreye Reggia. Názvy filmů jsem převzaty z jazyka kmene Hopi. Jedná se o jakýsi osobitý sestřih dokumentárních záběrů z celého světa, bez mluveného komentáře a doprovázené pouze hudbou jednoho z nejlepších současných skladatelů, Philipa Glasse.

První film, natáčený během let 1975-1982, se jmenuje Koyaanisqatsi (Nevyvážený život) a zabývá se střetem moderního světa s přírodou. Druhý díl z roku 1988 se jmenuje Powaqqatsi (Život v přeměně) a zabývá se spíše oslavou člověka žijícího ve všech koutech planety. Osobně se mi líbil více první díl, který zabíral úžasné přírodní scenérie, kdežto druhý díl se zabýval hlavně lidmi z rozvojových zemí žijících na pokraji bídy.

Protože třetí díl stále nepřicházel, rozhodl se kameraman Koyaanisqatsi, Ron Fricke, natočit vlastní (a hodně podobný) film – film Baraka, který šel do distribuce v roce 1992. Až po dlouhém čekání v roce 2002 vyšel třetí a závěrečný díl původní qatsi trilogie – film Naqoyqatsi (Život zabíjení se navzájem). Poslední díl trilogie hodně kombinuje různé počítačové zásahy do natočených záběrů a často působí spíše jako Winampová vizualizace. Stejně tak z názvu třetího dílu jasně plyne, o čem film bude, protože často jsou na záběrech různé pouliční boje a násilí.

Jako celek je to úctyhodná práce, Godrey Reggio tomu věnoval téměř polovinu života a nic podobného (kromě Baraky) nikde nenajdete. Je určitě jakousi povinností shlédnout všechny filmy, ale dle mého je nejlepší určitě ten první, ačkoliv ve třetím se Glass překonal a často dramatická hudba mi přišla ze všech tří filmů nejlepší. Neznám lepší prostředek, jak zjistit, že člověk na jedné straně dosáhnul úžasného technologického pokroku, avšak na straně druhé plení naší planetu a navzájem se zabíjí v různých konfliktech po celém světě.

VystavilDon Insalata v 21:07  

0 komentářů:

Okomentovat