Občan pes (Mah Nakorn)

Poslední dobou mě zaujalo mnoho asijských filmů – zejména korejské, čínské a japonské, ale včera jsem si v kině uvědomil, že tohle je první thajský film, který jsem kdy viděl a musím říct, že to bylo naprosto dokonalé. Žánrově se jedná o romantickou komedii, ale zpracováním vybočuje ze všeho, co jsem kdy v tomto žánru viděl.

Tenhle film, popisující lásku Poda a Jin v současném Bankoku, je ozvláštněn skvělými nápady – ať už to jsou to fantazijní postavy typu mluvící plyšový medvídek, mrtvý taxikář na motorce (který zesnul, když pršely helmy z nebe), osmiletá holčička kouřící spolu s medvídkem jednu cigaretu za druhou, převtělující se babička atd. Krom fantazijních postav film zaujme i naprosto ujetou barevností a písněmi, které zpívají kolemjdoucí postavy z ulice. Už úvodní titulková sekvence, kdy Pod jde do továrny na sardinky a potkává zpívajícího policistu, houmlese a celý zpívající autobus, je k popukání.

Jako žánr nenabízí zápletka nic nového – dva lidé, z nichž každý má své sny, se neustále setkávájí až se nakonec finálně protnou. Pod miluje Jin a Jin má pochopení pro všechno na světe jen ne pro Poda, až to nakonec dobře dopadne (jako ve všech romantických komediích) a vždy, kdy už to vypadá, že to už už dobře dopadne, tak nastane jakási překážka v jejich lásce, aby to nakonec dobře dopadlo… Tady má ona překážka v lásce jakési environmentální vyznění, kdy Jin se pomátne do záchrany planety a bojuje proti plastikovým láhvím a naprosto Poda ignoruje.

Překvapující je, že film je z roku 2004 a do českých kin se dostal až teď, ale i ze „zájmu“ tří set hlasujících diváků na filmové databázi imdb je jasné, že „díru do světa“ film asi neudělal, i když je naprosto výborný a doporučil bych ho všem zájemcům o nezvyklý filmový zážitek.

VystavilDon Insalata v 21:06  

0 komentářů:

Okomentovat