Peep show

Minule jsem psal o Office, který produkovala BBC a za měsíc jej začali dávat na ČT2 jako Kancl, tak snad někdy dorazí do České televize i Peep Show, další britsko-humorný seriál, který vyrábí britský Channel 4.

Celý seriál je netradiční v tom, že vypráví příběh dvou spolubydlících Marka a Jeremyho, ... to tak netradiční není, ale spíše JAK jej vypráví. Seriál je natočen „v ich-formě“, čili kamera, která zabírá děj = to, co vidí a nebo si myslí buď Mark a nebo Jeremy. Jejich myšlenky jsou často natočeny přes audiostopu (když se s např. někým baví a nevnímají). Aby byla iluze pohledu hrdinů na děj dokonalá, často mají herci při natáčení kameru připevněnou na hlavě.

A teď proč je seriál tak humorný. Mark je naprostý suchar milující historii a pracující jako úředníček ve společnosti poskytující půjčky. Ve firmě se mu líbí kolegyně Sophie (napříč všemi sezónami sledujeme jejich sbližování, které skoční ve 4 sezoně až svatbou, kterou nechce ani Mark a ani Sophie). Jeremy je naproti tomu flákač, proutník, který sundá vše v okruhu (ačkoliv i on se umí zamilovat) a který o sobě tvrdí, že je muzikant. Ti dva jsou protikladní, lezou si na nervy, ale zároveň se mají tak trochu i rádi a nemohou bez sebe být.

Z vedlejších postav stojí za zmínku asi jen Super Hans, kamarád Jeremyho, který je naprosto a neustále něčím sjetý. (Asi nejvtipnější bylo, když si Super Hans a Jeremy chtěli otevřít hospodu a Super Hans navrhnul, aby se jmenovala „Free the Paedos“ (Osvoboďte pedofily), Jeremy nesouhlasí a navrhuje něco jako „Swan and Tomato“ (Labuť a Rajče) a Super Hans: „A co takhle Labuť a Pedofil?“)

Seriál se pro svůj dost často vulgární (ne jen řečmi, ale i tím co se odehrává – soulož v „ich-formě“ atd.) způsob vyprávění pouští až po desáté večerní – což je asi také důvod nízké sledovanosti (7,7 % diváků). Některé scény jsou překvapivé, šokující. Třeba když Jeremy chodí s dívkou, která mu dovolí splnit si jakékoliv sexuální přání, ale na oplátku on pak musí splnit to její. Jeremy chce sex ve třech, ten proběhne a na závěr se pak ale na oplátku musí tou dívku nechat ošukat, když si ona na sebe nasadí umělohmotný penis. Mark a Jeremy mají také často homosexuální myšlenky. Mark má třeba pocit, že miluje svého šéfa. Jeremy se dokonce jednou i neuvěřitelně zhulí se Super Hansem, aby si pak vzpomněl, že si je vlastně navzájem vykouřili... Humor je to tedy někdy peprný, ale způsob, jakým je to podané, je prostě kouzelný.

V Británii nyní skončila čtvrtá sezóna (ačkoliv mezi třetí a čtvrtou byla dvouletá pauza – producenti se stále nemohli rozhodnout, zdali seriál ukončit a nebo ne – má pouze sledovanost kolem milionu diváků, nakonec se ale bude natáčet i pátá sezóna – právě díky vysokým prodejům DVDček – doporučuji zakoupit). Stejně jako každý jiný britský seriál, i tento má pouze šest dílů za sezónu, což dle mého názoru přispívá vysoké kvalitě, která je udržitelná od prvního až do posledního dílu. Možná na tomto příkladu točení seriálů by se mohli poučit čeští tvůrci točící kdejaký „nikdy nekončící“ pseudo(s)e(r)i(a)le(ček) „ze života“, ve kterém se tak řeší, kdo vysype smetí a nebo koupí mlíko a dva rohlíky, případně podepíše smlouvu či dodá podklady ke smlouvě.

VystavilDon Insalata v 21:27  

0 komentářů:

Okomentovat