Kancl (The Office)

Tímto prvním televizním projektem z roku 2001, který režíroval Stephen Merchant, získal Ricky Gervais svou slávu. O této autorské dvojici jsem psal již zde. Seriál Office získal zlatého glóba za nejlepší komediální seriál a sám Gervais obdržel několik cen BAFTA (letos jsou nominování oba – Gervais i Merchant, a to za jejich druhý společný seriál Extras).

Aktualizace 22/05/07: Dnes začala ČT2 vysílat Office pod názvem „Kancl“. V programu je uvedeno 1/14, čili se budou vysílat obě sezóny po šesti dílech, které budou následovány dvěma „Christmas Specials“.

Tak hurá na Office. David Brent je šéfem papírenské společnosti Wernham Hogg v malém britském městečku Slough. Celý seriál je natočen jako dokument BBC. David Brent si o sobě myslí, že je nejenom skvělý šéf, ale též talentovaný bavič, zpěvák a tanečník, ale nějakým zvláštním způsobem BBC natočila dokument o šéfovi, kterého by si rozhodně žádný člověk nepřál mít, protože je to naprostý idiot.

Vždy když běží chvíli „děj“, jsou pak prostřihy na „mluvící hlavy“ jednotlivých hrdinů, kteří do kamery komentují to, co se například před chvílí v kanceláři událo. Asi nejlepší jsou hlášky Davida Brenta (Ricky Gervais), který svým sebevědomým hlasem o sobě říká, že je nejenom „great boss“, ale také „chilled-out entertainer“ (vyklidněný bavič). Celý humor Office stojí na „trapných situacích“, kdy se většina lidí na sebe tak v šoku dívá, co to má být a David Brent má pocit, že se právě udála největší legrace v historii humoru. Výhodou je, že sitcom není podbarven smíchem (aby bylo dočiněno efektu dokumentu) a na kameru, kterou je seriál natočen, je také nutno si chvíli zvyknout, protože oním dokumentárním stylem je lehce netradiční.

Office patří mezi seriály, které se vám nemusejí na první pohled líbit. Když mu však dáte šanci, tak mu časem přijdete na chuť. Kromě samolibého Davida Brenta v seriálu vystupují: Tim a Dawn (Tim miluje Dawn, ona má však snoubence), dále Gareth Keenan, který je vtipný již sám o sobě svým zjevem a neuvěřitelně pije krev Timovi. To jsou hlavní postavy. Z těch vedlejších stojí za zmínku rozhodně málomluvný Keith, který však když něco řekne, stojí to opravdu zato.

Pokud máte rádi britský humor (a jako že Česká televize spolu s HBO ho do nás praly a perou silnými dávkami: Monty Pythons, Fawlty Towers (Hotýlek), IT Crowd (Partička IT, na HBO), Black Books, Red Dwarf (Červený Trpaslík), Yes Minister (Jistě, pane ministře), tak rozhodně dejte šanci i Ricky Gervaisovi s jeho seriálem Office a případně i Extras.

VystavilDon Insalata v 21:19  

0 komentářů:

Okomentovat