Prison Break

Včera skončila druhá sezóna jednoho z nejsledovanějších televizních seriálů v Americe, a tak je teď nejlepší čas poohlédnout se za tímto seriálem. Českou fan-site naleznete na tomto odkazu.

První sezóna


Michael Scofield je málomluvný mladík s pronikavým pohledem, který se jednoho dne usmyslí, že dostane z vězení svého bratra odsouzeného k smrti za vraždu bratra viceprezidentky USA. Důvod, proč bychom měli mít Michaela již od prvního dílu rádi, je ten, že Lincoln Burrows není žádný vrah (pouze malý zlodějíček a rváč), protože k žádné vraždě nikdy nedošlo a celé to bylo nastraženo...

První sezóna se celá odehrává v prostředí věznice Fox River, kam se nechá Michael schválně zavřít pro bankovní loupež. Téma útěku z věznice nespravedlivě odsouzeného není nové a odjakživa přitahuje řadu čtenářů knih či televizních diváků... Michael si sice celý plán útěku bezpečně připravil z domova do nejmenších detailů (aby náhodou na něco nezapomněl, tak si nechal celé tělo potetovat plánem útěku, a proto ho ve většině záběrů vidíme v triku s dlouhým rukávem), ale protože věznice si žije sama jiným životem a ne vše jde dle plánu, zatahuje Michael postupně do útěku stále víc a víc lidí. Nakonec prchá neuvěřitelných deset lidí, z nichž se osm dostane na svobodu. Bohužel pro Michaela, většina z prchajících trestanců se dozví z úst umírajícího Charlese Westmorelanda o pěti milionech dolarů, které má někde tam venku uschované. Tím končí první sezóna.

Protože se seriál stal velice úspěšným (= velká sledovanost, velké zisky), rozhodli se tvůrci podojit kozu do mrtě, a tak vznikla sezóna druhá, která je místy dost neuvěřitelná.


Druhá sezóna

Za cíl si Michael s Lincem vytkli Panamu odkud zmizí nadobro a nikdo po nich nepůjde. Má to však háček, za (nyní již) prezidentkou USA stojí tajemná korporace (The Company), která teoreticky ovládá celou Ameriku a chce všechny, kteří utekli spolu s Michaelem a Lincem, mrtvé. Z druhé sezóny se tak stane docela slušná vyvražďovačka, protože po všech uprchnuvších nejde jen policie, ale i agent Mahone (který si s inteligencí nezadá s geniálním Michaelem a rozlouskává většinu Michaelových hádanek s rychlostí blesku) a též Paul Kellerman, zabiják pracující pro prezidentku. Později do děje vstupuje i pan Kim, Asijec, který šéfuje jak Kellermana, tak Mahoneho. Oba tak mají jasný cíl – všechny prchající trestance zabít.

V průběhu druhé sezóny tak o život přichází téměř polovina těch, kteří utekli z věznice. Nejvíce asi zamrzel skvěle zahraný mafiánský boss John Abruzzi (hrál jej snad jediný „slavný“ filmový herec Peter Stormare). Z přeživších stojí za zmínku asi T-Bag (pedofilní vrah, který zavraždil jen v průběhu obou sezón asi stopadesát lidí) a pak na druhém konci kriminálního žebříčku stojí Fernando Sucre, který utekl prakticky jen proto, že si jeho milá měla vzít jakési mexického prevíta.



Napětí zůstává, ale věrohodnost kamsi zmizela...

Pokud se podíváme na seriál z filmařského pohledu, jedná se o téměř dokonalý seriál. Používá různé vyprávěcí techniky, díly končí vždy během tzv. cliffhangeru (nejvíce dramatická událost v ději) a většině hercům se dá věřit, že hrají ty, kým mají být. O napětí a svižný děj tak divák rozhodně nepřichází, ale například předposlední díl druhé sezóny v sobě obsahoval asi padesát zvratů a kdyby v těchto momentech hrdinové říkali „Ha, karta se obrátila.“, tak snad možná samotným tvůrcům dojde, že čeho je moc, toho je příliš.


Vytřískejme z toho ještě další prachy... ano, bude i třetí sezóna...

Fanoušci seriálu asi šílí blahem, ale pokud pomineme fakt, že seriál mohl s přehledem skončit útěkem dvou bratrů z věznice, já osobně bych jej ukončil raději už v druhé sezóně, protože poslední díly často působily dojmem jen umělého protahování napětí. A protože už v příběhu nebylo téměř co vyprávět, objevily se v seriálu v náznacích ještě zmínky o nějaké další skupině, která tahá za nitky a nemá nic společného s The Company... Krom toho nějak šéfují taktéž jakési panamské věznici Sona, do které na konci druhého dílu (po až neuvěřitelných peripetiích) zavřeli jak geniálního Michaela, tak geniálního agenta Mahoneho...

Čili kdo bude mít ještě náladu na třetí sezónu (jakože miliony Američanů se asi najdou), dočká se možná spolupráce dvou úhlavních nepřátel druhé sezóny, aby spolu utekli z prapodivné věznice kdesi v Panamě. Osobně se mezi tyto nadšence již asi řadit nebudu, protože celé kouzlo seriálu zůstalo kdesi dávno před branou věznice Fox River. To však nic nemění na faktu, že se i tak jedná o jeden z nejlepších seriálů, který se může směle pyšnit na stupni vítězů spolu s Lostem (o tom jsem psal zde) a Heroes.

UPDATE 05/05/08 Sezona tri, ignorace.

VystavilDon Insalata v 21:11  

0 komentářů:

Okomentovat