Mise na měsíc 3D (IMAX)

Jedná se o už druhý „vesmírný“ snímek v IMAXU, avšak s (na poměry českého Imaxu) téměř dokonalým snímkem „Kosmická stanice 3D“, opravdu Mise na Měsíc nemůže vůbec soutěžit.

Když pomineme obvyklou vatu, kterou je většina IMAX filmů vyplněna, tak toho moc opravdu nezbude. Výhoda IMAXU je alespoň ta, že filmy jsou tak krátké, že nemá cenu ani z kina odcházet, protože utrpení velmi rychle končí. Pětiminutový záběr na hopsající děti, z nichž jedno po druhém odpovídá na dotazy: „Znáš nějakého kosmonauta jménem?“ a my se snad máme smát, když dítko odpovím „Jim“ a nebo „Lance Armstrong“? Aby pak po chvíli skoro všechny děti říkaly: „Až vyrostu, chci se stát kosmonautkou.“ a nebo „Až vyrostu, chci se stát kosmonautem“. Pokud už sami nevyrostete z těchhle naprosto zbytečných záběrů, které mají informační hodnotu někde hluboko pod bodem mrazu, tak se možná dočkáte i něčeho z mise na měsíc.

Dozvíte se názvy všech misí na Měsíc, prostříhané se všemi „hláškami“, které zahlásili američtí kosmonauti po vystoupení na Měsíc, ale jak moc originální chtěli být, nikdo Neila Armstronga se svým „velkým skokem pro lidstvo“ netrumfnul... Všechny historické záběry se promítají na malinkaté 2D plošky, které jsou zakomponované doprostřed obřího 3D plátna, kam by se na výšku vešlo stoosmdesat psů, šest zeber, dva potkani a tři sloni. (Kdo byl v IMAXU více jak jednou, tak už musí snad chodit o pět minut pozdě, aby záměrně přišel o skvělého uvaděče, který přirovnává výšku plátna k několika naskládaným slonům na sebe. Osobně bych si vystačil s počtem metrů, protože nevím, jak vysoký je průměrný slon.)

A protože historické záběry tvoří většinu filmu, moc toho ve 3D ve skutečnosti není – ano, někdo namítne, že onen rámeček, ve kterém se odehrávají archivní záběry, je 3D, ale archivní záběry jsou 2D. Jediné ryze 3D záběry jsou na jakési dva hopsající kosmonauty, ale nikde nebylo řečeno, zdali je to skutečně na Měsíci, a nebo se jedná o 3D počítačovou ilustrační simulaci. Osobně ale předpokládám, že to byla jen nějaká ilustrační hraná simulace na Měsíci, takže ony „skutečné“ (to mi připomíná zcestný slogan „Vítejte ve skutečné realitě“) měsíční záběry budou opravdu asi jen ty archivní záběry.

Nezbývá mi než říct, že IMAX opět zklamal. Filmy v něm jsou z většiny naprosto příšerné, a že jsem je viděl skoro všechny. Nejlepší byl asi úplně první snímek z vodního světa a poté ona Kosmická stanice 3D. Bylo v nich totiž nejméně vaty a nebyly ani opředeny scestnými zápletkami (dívka, co si šňupne v Muzeu prahistorický koks, aby viděla 3D T-Rexe) a nebo stále se omílajícími větami dokola „Páni, podívej na tu úžasnou strukturu.“ (Tajemné hlubiny), či hereckými výkony Benedikta a Otylky v podobě dabérů, kteří namluvili hmyz (Království hmyzu 3D). Osobně si myslím, že do IMAXU se má chodit na dokumenty a nikoliv na příšerné zápletky, které nemají smysl, aby se jimi opředly dokumentární záběry. A nebo lidé opravdu potřebují k záběrům přírody komentáře typu: „A támhle Pepík (lev) právě zahryznul naší milou Andulku (Antilopa), a nakrmí tak své neposedné nezbedy Bertíka (malý lev) a Samsoníka (malý lev č.2.)?

VystavilDon Insalata v 21:18  

0 komentářů:

Okomentovat