Malá Miss Sunshine (Little Miss Sunshine)

Za nicneříkajícím názvem se ukrývá naprosto dokonalý americký nezávislý snímek. Miluju americké nezávislé snímky už z jednoho důvodu. Dávají mi naději, že ne každý Američan je obtloustlé prase žeroucí v Macdonaldu, strachující se o svou svobodu, kterou jim chtějí vzít teroristé a pro jistotu je fanatický ultrakřesťan, který zakazuje potraty a kondomy. Čili americké nezávislé filmy jsou většinou evropštější než Evropa. Ačkoliv i na Evropu je jejich natočení dost drahé, film stál na americkou kinematografii trapných 8 miliónů dolarů a vydělal přes 60, což je obrovský úspěch.

Celý příběh je o cestě v hipísácké Volkswagen dodávce napříč Amerikou, kde potrhlá rodinka, kde snad jediná matka drží ujetou rodinu s vypětím sil pohromadě, veze svou dceru na soutěž krásy pro holčičky kolem sedmi let. Krom oné trošku oplácané holčičky, která se chce stát Little Miss Sunshine, jede v dodávce ještě její otec, neúspěšný propagátor cesty devíti kroků k úspěšnosti a totální ztroskotanec; dále její strýček, což je homosexuální odborník na Prousta se sklony k sebevraždě; její bratr, což je milovník Nietzscheho, který nenávidí naprosto všechny lidi na světě (včetně vlastní rodiny) a už devět měsíců neřekl jediné slovo a nejdůležitější postavou (krom zmíněné matky) je dědeček prostopášník, užívající si života občasným šňupnutím heroinu.

Tohle panoptikum ztroskotanců se vydá na cestu v rozbité dodávce a cestou zažije řadu humorných situací. Některé jsou vtipné, jinde slabší, ale i tak se všichni těšíme na velké finále na soutěži krásy, které vám vezme dech. Ať už z pohledu na malé zrůdičky, které jsou nalíčené k nepoznání, a kde jednoduchost hlavní, trošku oplácané, hrdinky, je spíše předností a kde mezi nimi působí dojmem skutečné neumělé krásy, byť si její vlastní rodina myslí, že na takové soutěži nemá co dělat. Její samotné vystoupení je celým hřebem filmu a my se jen můžeme smát, jaký to byl dědeček čtverák, co svou vnučku naučil za tanec na soutěž krásy.

Malá Miss Sunshine je rozhodně tím nejlepším, co je dnes v kinech k vidění.

VystavilDon Insalata v 20:44  

0 komentářů:

Okomentovat