Kletba zlatého květu (Man cheng jin dai huang jin jia)

O čínském režíseru Yimou Zhangovi jsem psal již zde. Zhangův poslední film Kletba zlatého květu však opět spadá do kategorie filmů, které jsou známy českému divákovi – Hrdina, případně Klan létajících dýk. Ačkoliv se v Kletbě zlatého květu tolik nebojuje jako v předchozích dvou snímcích, je to opět velmi zajímavý film, a to zejména z vizuálního hlediska.

Jako předchozí Zhangovy filmy i tento je neuvěřitelně barevný. Palácové scény možná na můj vkus byly barevné až moc (vnitřní stěny císařského paláce jsou ve všech barvách duhy), ale ježto nejsem znalec císařských paláců, tak je dost dobře možné, že to tak bylo barevně nevkusně přeplácané i tehdy.

Stárnoucí císař, kterého hraje Chow Yun-Fat (ale stále ve formě) byl původně rozhodnut předat vládu jednomu ze svých synů po slavnosti chryzantém (ústřední motiv filmu, celé náměstí je zaplaveno žlutými květy). Nakonec ale vše dopadne trochu jinak a divák může celý film sledovat tehdejší intriky mezi císařem a císařovnou, z nichž se oba snaží zbavit toho druhého. Císařovna tedy až tehdy, když se dozví, že císař nařídil, aby jí byl do jejího léku přidáván jed, který jí během několika měsíců způsobí, že se naprosto zcvokne.

Císař se k onomu kroku odhodlal poté, co zjistil, že jeho drahá žena mu svedla nejstaršího prince, následníka trůnu (jehož však není biologickou matkou). V závěru filmu se to dle mě zvrhne v jakousi hamletovskou vyvražďovačku, která je korunována velkolepou bitvou o svržení císaře a která opravdu stojí za to. Žižka se svým stylem výběru místa boje a vozovou hradbou by se klidně mohl učit od těchto čínských mistrů.

Příjemným zpestřením místy zdlouhavého palácového intrikánství byla i osobní vyvražďovací císařova stráž, která se pohybovala jako cvičené opice pomocí kotev umístěných na provazech a na kterou bych si vsadil v případném souboji se Spidermanem, se kterým měli společný způsob přemisťování.

Pokud máte rádi filmy s nákladnými historickými kostýmy a davovými scénami, ve kterých je asi miliarda Číňanů (to je hyperbola, ale pravdou zůstává fakt, že ve filmu se objevilo nejvíce herců/komparsu v historii čínského film), je tento film jasná volba, protože jinak stojí současná filmová nabídka v kinech za méně než nic.

VystavilDon Insalata v 21:35  

0 komentářů:

Okomentovat