23 (Number 23)

Tento film s Jimmem Carreym v hlavní roli se v českých kinech popravdě moc neohřál. Je tedy veliká šance, že brzy bude na DVD ve videopůjčovnách či v prodeji v obchodech.

Předně musím říct, že kdyby ve filmu nehrál Jim Carrey, tak mě asi tento psychothriller o posedlosti číslem 23 od Joela Schumachera vůbec neosloví. Nevím proč, ale Jim Carrey je mi dnes o dost sympatičtější ve filmech, kde nehraje přitroublého idiota (ačkoliv ve své době byl Ace Ventura vtipný... no, ale když je člověku deset let, tak mu přijde vtipné asi cokoliv).

Jim Carrey v Number 23 hraje obyčejného chytače zatoulaných psů, Waltera, který má svou rodinu a jednoho dne jeho manželka objeví v antikvariátu knihu o posedlosti, která se jmenuje „Number 23“ a napsal ji Topsy Kretts (fonologicky Top Secrets). Kniha vypráví o detektivovi Fingerlingovi (hraje jej také Jim Carrey) a dost připomíná všechny možné filmy noir. Carrey v roli Fingerlinga je naprosto úchvatný.

Problém ale je, že onomu chytači psíků přijde, že kniha je napsaná o něm, byť jsou v ní malé změny. Walter se tak rozhodne pátrat po autorovi knihy Topsy Krettsovi, protože stejně jako hrdina knihy Fingerling, i Walter se stává posedlým číslem 23, které vidí naprosto ve všem. A hlavně chce zjistit, proč autor knihy toho o něm tolik ví.

Až do této doby je Schumacherův film opravdu dobrý. Hlavně scény Carreyho jako detektiva Fingerlinga jsou výborně vizuálně natočené. Bohužel s postupným odhalováním „záhady“ je film stále horší a horší. A onen (dle mého dost nadbytečný) epilog, ve kterém se Walter smířil se svou minulostí a jako správný Mirek Dušín se nechal zavřít za svůj dávno zapomenutý zločin z mládí, to bylo tedy opravdu silné kafe a naprosté zabití filmu, který se v prvních dvou třetinách skvěle rozjel. Možná kdyby byl plytký i začátek filmu, ničeho bych si nevšimnul... bohužel takhle film ani nenadchne, ani neurazí. A hrát v něm někdo jiný než Jim Carrey, tak by možná ani nikoho potenciálně neoslovil.

VystavilDon Insalata v 21:34  

0 komentářů:

Okomentovat