Tajnosti

Po dost plytké české filmové tvorbě (kterou bych jednoduše nazval přehřebejkováno) jsem se z důvodu naprosté absence jakéhokoliv dobrého filmu v kinech (tři třetí pokračování hollywoodských trháků mě nějak neberou) rozhodl dát opět šanci českému filmu.

A byl jsem příjemně překvapen!!!

Alice Nellis totiž natočila opravdu dobrý film. Pokud máte navíc rádi hudbu Niny Simone a Buty (Buty do filmu přetvořili některé své písně a melodie k nepoznání, ačkoliv jsou po chvíli butyovsky rozpoznatelné), není už co řešit. Milovníci Rachmaninova si užijí hudby i v jedné scéně.

Hlavní hrdinka filmu Julie (hraje ji výborná Iva Bittová) si má údajně užívat idylického života (bohatý manžel, nový luxusní byt, milenec, nezávislá práce pro radost, šikovná téměř 18letá dcerka...). Pravda je však někde jinde... a je skryta za různými tajnostmi... které diváci v průběhu filmu pomalu odhalují.

Osobně se mi nejvíce líbily scény z obchodu s hudebními nástroji, kde mladý prodavač svým stylem prodávání připomínal Bernarda Blacka z britského sitcomu Black Books. Dalším skvělým motivem filmu byl fakt, že když se nám něco stane, tak to pak všude vidíme před sebou (taxikářka, které umřel pes a vidí teď všude psy... Julie když jede za svou dcerou a jiný taxikář jí řekne, že tyhle děti se v tomhle věku chytnou party a končí v heroinovém komatu – záběry na různé smažky a feťáky, jak jedou Prahou... jakási paní, která nemůže mít děti, tak se ji všichni ptají na děti či o nich mluví...).

Musím se připojit k doporučení Radka Pastrňáka na nedávném koncertu Buty v pražském klubu Retro (kam zavítali jako návštěvníci i Jan Svěrák s Alicí Nellis), abyste na film opravdu zašli. Dle obtlosutlého Pastrňáka by lístek měl stát nejméně 400 Kč, protože film za to opravdu stojí… naštěstí je kino o chlup levnější, ale to nic nemění na tom, že je zde dost dobře možná vážný kandidát na český film roku.

VystavilDon Insalata v 21:33  

0 komentářů:

Okomentovat