Transformers

Film vzniklý na motivy mé oblíbené dětské hračky jsem si opravdu nemohl nechat ujít. Mému stíhačkovému deceptikonovi je konec opravdu nevím kde, ale vzpomínky na něj se mi rozhodl osvěžit Michael Bay. Pokud pomineme fakt, že díky Bayovi se zájem o hračky s tematikou Transformerů zvýšil tak, že akcie firmy Hasbro stoupla z 20 dolarů na 33, tak je zde na léto jakási filmová oddechovka, která místy opravdu i nudí, ale jen do doby, než se na plátně opět objeví transformující se transformeři.

Od kresleného filmu Transformers z roku 1986 utekly už dvě dekády, ale hlavní hrdinové zůstávají – klaďas Optimus Prime, vůdce autobotů a záporňák Megatron, vůdce deceptikonů. Oproti bezduchému kreslenému filmu z doby He-mana, který mohl zaujmout tak maximálně děti, natočil Michael Bay letní ptákovinu, která do kin přitáhne i dospělé – tj. tehdejší děti, které si s Transformery hrály (a kterým se líbil onen úděsný - z dnešního pohledu - kreslený film).

Když pomineme ne moc náročnou zápletku, ve které se tvůrcem děje stanou prastaré brýle a i stránka eBay (výborný product placement) a že záporní transformeři vyhlédávají na pozemském internetu zásadně přes Google, tak jediné, kvůli čemu má cenu jít na tenhle film, jsou ony skvělé digitální efekty. Ale aby té chvály nebylo tolik, některé bitky transformerů (zejména ty zabírané zblízka), jsou tak nepřehledné, že je mi opravdu jedno, že rozhýbání jediného okénka trvalo 35 hodin, protože tam není poznat, o co jde. To téměř letecké záběry na monstrózní roboty už jsou úplně jinde, jsou přehledné a vidíme tak roboty v celé své kráse.

Film byl na můj vkus možná až moc dlouhý – jsou dlouhé filmy, u kterých to nevadí a pak filmy, kde je dlouhá stopáž spíše na překážku, bohužel Transformeři patří do druhé skupiny a některé záběry, které se snažily zejména o jakýsi situační humor, bych asi vystříhával jako na běžícím pásu. Prostě film, který neurazí a nadchne digitálními efekty.

VystavilDon Insalata v 21:44  

0 komentářů:

Okomentovat