Sejmi Eso (Smokin’ Aces)

Při brouzdání regálem v DVD půjčovně jsem si vzpomenul na docela kladné recenze této... ani nevím, jak to nazvat, mafiánské vyvražďovačky? A musím říct, že větší koninu jsem už dlouho neviděl.

Předpokládám, že režisér doufal, že si vystačí s bandou obskurních postav, z nichž téměř žádná nemá vůbec smysl (mluvím zde zejména o nájemných vrazích, což je panoptikum postaviček hodné cirkusu) a k těmto postavám přidá fakt „cool“ záběry (bez dalšího zjevného smyslu) a přidá k tomu průhlednou zápletku se záměnou identit.

Toto je popiska ze stránek vltava.cz: „Když mafiánský boss vypíše odměnu milion dolarů na pochybného lasvegaského varietního umělce Buddyho 'Eso' Israele, který začal donášet FBI, raději pro něj federálové připraví luxusní úkryt. A tak zatímco si Buddy krátí čas v náruči žen, alkoholu a drog, brousí si na něj zuby pestrá směs odporných mafiánů, zuřivých zabijáků a bezcitných nájemných vrahů. Ti využijí cokoliv včetně motorové pily, granátů, brokovnic a nožů, jen aby Buddyho zlikvidovali a získali pro sebe lákavý milion dolarů.“

A nyní co jsem opravdu viděl. Mafiánský boss Sparazza chce Buddyho Esa Israele jen kvůli jeho srdci, protože je to jeho pravý syn (ač o tom asi neví) a „Esovo“ srdce může starého Sparazzu zachránit při transplantaci. K přípravě „Esa“ (uspání a otevření hrudního koše) si Sparazza najmul zabijáka specialistu. Pročpak by si ale zároveň najímal jakési magory s motorovou pilou, aby ho rozsekali na kusy? No budiž. Nakonec se však sama FBI rozhodne zachránit Sparazzu (rozuměj zabít Esa a vzít mu jeho srdce), aby zachránilo tajemného agenta v přestrojení z roku 1940 (rozuměj onoho vrahouna Sparazzu). Čili zabijí donašeče, aby možná získali informace od druhého donašeče. A to není vše. Vrcholem filmu je závěrečná scéna, ve které agent FBI, kterému při nesmyslných jatkách v hotelu zemřel kamarád, odpojí v nemocnici mafiánského otce a syna z přístrojů, aby oba zemřeli (čili zabije oba donašeče). To dává smysl... Čili tím chtěl ukázat, jak jej zarmoutila smrt jeho parťáka v domnění že chrání „Esa“ před vrahy? A přitom vrahy byla od začátku FBI? Vskutku zajímavé. A pročpak tedy v jiné scéně tento agent pustil na svobodu černošskou dvojici, tj. jednu ze dvou nájemných vražedkyň, jejíž parťačka sama pozabíjela obří sniperkou přibližně dvacet dalších federálních agentů?

Tenhle film asi holt předpokládá diváka, který jen tupě sedí před obrazovkou a nekriticky přijímá vše, co se mu servíruje pod nos, jen dokud to není „nuda“, takže je to vlastně děsně „cool“. Hm. Obdobné filmy typu Podfu(c)k či Sbal prachy a vypadni od Guye Ritchieho měly alespoň trochu smyslu a kohezní zápletku, ale tohle je prostě konina. Tečka.

VystavilDon Insalata v 21:45  

0 komentářů:

Okomentovat