Once

Když se řekne slovo muzikál, vybavím si většinou klasické hity jako My Fair Lady nebo Hello, Dolly, případně pozdější Pomádu, ve kterých vždy někdo bez důvodu začne zpívat a pochvíli se k němu připojí davy náhodných kolemjdoucích, který naprosto spontánně začnou synchronizovaně tancovat a zpívat. Tak přesně tohle NENÍ případ filmu Once.

Hlavní postavy – pojmenované jednoduše Guy a Girl (kluk a hoka) – se protloukají životem v ulicích Dulbinu, co to jde. Kluk opravuje vysavače u svého otce a na ulicích hraje na kytaru. Dívka (hraje jí Češka Markéta Irglová – o které je teď hodně slyšet právě díky filmu Once) přijela do Irska hledat štěstí se svou několikaletou dcerou a matkou. Prodává květiny na ulici a je nadšená, když získá místo uklízečky.

Písně (protože je to muzikál) hrají ve filmu svou důležitou roli a navíc mají vždy své opodstatnění a pomáhají tvořit děj. Název filmu Once (Jednou) znamená to, že asi jen jednou za život potkáme někoho, s kým nám nastane ono souznění duší, avšak nikdy si nemůžeme být jisti tím, že právě ten daný člověk je oním pravým.

Kdyby se film natáčel dle hollywoodské schematizace, tak je všem hned jasné, že to skončí tak, že se onen kluk a holka dají dohromady. Kluk by podepsal úspěšnou smlouvu u nahrávací společnosti a žili by šťastně až do smrti zavaleni penězi. Naštěstí je film natočen evropsky, a proto jejich vztah hodně připomíná film Sofie Copollové Ztraceno v překladu, kdy si ti dva skvěle rozumí, nikdy u nich nedojde k sexuálnímu kontaktu a později se opět navrátí ke svému dosavadnímu životu a partnerům a zbyde jim v srdcích jen vzpomínka. Právě proto, že se film odehrává v Dublinu a nikoliv v Los Angeles, bylo mi od počátku jasné, že to tak nějak dopadne, jak to dopadlo.

To ale nic nemění na tom, že to byl po dlouhé době film muzikálového žánru, který mě opravdu nadchnul. Markéta Irglová a Glen Hansard spolu už nějaký čas spolupracují, dle anglické Wikipedie spolu dokoncí chodí. Vloni jim vyšla deska The Swell Season. Hansard jinak již od roku 1990 hraje v irské hudební skupině The Frames.

UPDATE 04/05/08 Oscarová hitovka "Falling Slowly" mi začíná lézt krkem a ze soundtracku ji hodnotím jako nejhorší... ale jinak mám soundtrack pořád moc rád ;o).

VystavilDon Insalata v 21:56  

0 komentářů:

Okomentovat