Dokonalý trik (The Prestige)

Christopher Nolan se nezapře. Absolutní vyprávění pozpátku jako v Mementu se sice nekoná, ale i tak je v tomto příběhu několik propletených dějových linií, které se v závěru filmu úspěšně protnou.

Film odehrávající se na přelomu 19. a 20. století vypráví o dvou soupeřících kouzelnících Alfredovi (Christian Bale) a Robertovi (Hugh Jackman) a také o tom, kam až dokáží zajít, aby zjistili, jak ten druhý dělá své triky a hlavně, za jakou cenu jsou ochotni být úspěšní kouzelníci.

Celý (skvěle vyprávěný) příběh se točí kolem triku, se kterým přijde Alfred. Trik se jmenuje „Přemístěný muž“. Jako každý kouzelnický trik, i tenhle je po vysvětlení tak jednoduchý, až to bolí, ale Robert si myslí, že je za tím něco víc, a tak se vydá za vědcem Nikolou Teslou (David Bowie), aby mu Tesla pomohl tento trik napodobit. Příběh s Teslou místy čerpá ze skutečných událostí (Tesla opravdu dělal pokusy s elektřinou v Colorado Springs) a místy fabuluje právě s vynálezem, který Robert od Tesly získá. Robert tak přichází s obdobným trikem jako Alfred, až na to, že stroj Tesly objekty nepřemísťuje, nýbrž duplikuje.

Film začíná vyslovenou otázkou, zdali se pozorně díváme. Kdo se totiž díval opravdu pozorně, tak si v různých náznacích všimne, jak to vlastně bylo s původním Alfredovým „Přemístěným mužem“ a velké finále jej nepřekvapí... Robertova odlišná verze téhož triku (za použití kopírovacího stroje od Tesly) je nám totiž během filmu vysvětlena a jediné tajemství celého filmu spočívá vlastně v tom, kterak se dokázal přemisťovat Alfred. Ale stejně jako každý správný kouzelník neprozradí, jak dělá svůj dokonalý trik, ani já raději neprozradím, kterak to Alfred dělal. Mohu snad jen doporučit, nenechávejte se ošálit a dívejte se pozorně… stojí to za to.

Pokud se na film podíváte podruhé – až třeba vyjde za čas na DVD – tak už sice budete vědět, jak to Alfred dělal a velké finále vás už nepřekvapí, ale aspoň můžete pozorně sledovat všechny náznaky, které nám tvůrci filmu opatrně servírovali po celý film pod nos. Ale jak bylo ve filmu řečeno, publikum se rádo nechává šálit, a tak i když nás třeba napadne, jak to Alfred dělal, stejně jako Robert chceme, aby za trikem bylo něco víc, než se zdá na první pohled.

VystavilDon Insalata v 21:00  

0 komentářů:

Okomentovat