Looking Glass

Tento dokument z roku 2005 pojednává o světoznámém hudebním skladateli, Philipu Glassovi, který letos oslavil své 70. narozeniny. Glass je mezi širokou veřejností znám zejména jako hudební skladatel k celé řadě filmů (Qatsi Trilogie, Kundun, Hodiny a další). Dokument se zabývá zejména Glassovou operní tvorbou, ale zhlédneme i zkoušku a pak ukázku z Tirolského koncertu pro klavír v podání Dennise Russela Davise.

V dokumentu jsou i některé vtipné momenty, za všechny jmenujme Glassovu historku, kdy po vystudování Julliard School of Music (jedna z nejprestižnějších U. S. hudebních škol) a po jeho působení v Paříži u učitelky Nadia Boulanger, mu jakýsi německý skladatel v Kolíně (poté, co mu ukázal svoje noty) řekl, jestli by náhodou nechtěl studovat nějakou hudební školu, protože se zdá, že by na to mohl mít i talent. Během svého pobytu v Paříži spolupracoval i s Ravi Shankarem.

Glass několikrát v dokumentu zmiňuje, že umělci nejsou v Americe vůbec finančně podporováni, čili hudbou se začal živit až v době, kdy mu bylo 41 let. Do té doby vystřídal celou řadu zaměstnání, dělal například v New Yorku i taxikáře. Do New Yorku se přestěhoval z Paříže v roce 1967 a žije zde dodnes. Zatímco obecně se Glassovi (a kupříkladu i Arvo Pärtovi) říká minimalisté, zdá se, že umělcům se to moc nelíbí. Glass sám má raději termín skladatel hudby s repetitivní strukturou a Arvo Pärt rád říká některé své hudbě tintinnabuli. Nu což, hlavně že se to oboje dobře poslouchá.

VystavilDon Insalata v 21:46  

0 komentářů:

Okomentovat