Toki wo kakeru Shojo (Dívka, která proskočila časem)

Po dlouhé době jsem zhlédnul nějaké anime a musím říct, že stálo za to. Tento film má asi čtyři další (hrané) verze vytvořené v průběhu posledních 25 let a všem je společný fakt, že jsou natočeny dle knižní předlohy z roku 1965.

Hlavní hrdinka Makoto jednoho dne upadne v chemické laboratoři a omylem se dotkne jakéhosi si malého přístroje (později vysvětleno) a získá tak možnost cestovat v čase (do minulosti).

Makoto nově nalezeného "daru" nejdříve dost zneužívá pro malichernosti (pětiminutové karaoke si protáhne na deset hodin), znovu si napíše neúspěšný test ve škole atd. Avšak naprosto poprvé schopnost využije, aby odvrátila svou tragickou smrt. Bohužel si své jízdy vyčerpá na takovéto "ptákovinky" a pak jendoho dne zoufale potřebuje se jednou vrátit, ale už to nelze...

Motiv smrti se ve filmu několikrát opakuje, stejně tak se dá na film dívat jako na jakousi středoškolskou romanci. Bohužel vysvětlení, proč Makoto je schopná cestovat v čase mě zklamalo (její šamstr je totiž z budoucnosti a ztratil onen přístroj na cestu časem v oné chemické laboratoři).

Film končí dost nejednoznačně (jak jinak cestovací šarády v čase ukončit) větou, že její milý z budoucnosti na ni počká a ona mu odpoví, že poběží budoucnosti v ústrety. Nu, ale na druhou stranu, co jiného říct své lásce, když se narodíte v době, kdy ona bude (možná) již pod drnem.

VystavilDon Insalata v 23:42  

0 komentářů:

Okomentovat