Fantastický pan Lišák (Fantastic Mr. Fox)

U filmu Wese Andersona si můžete být téměř 100% jisti, že v nich budou hrát Bill Murray nebo Owen Wilson. Jinak tomu není ani zde, ale tohle není klasická Andersonova filmová produkce, nýbrž jeho první pokus o animovaný film, a to adaptace knížky Roalda Dahla "Fantastický pan Lišák" z roku 1970. Zatímco knížka údajně končí tím, že farmáři čekají nad norou pana Lišáka navždy, film má již trochu více konečnou verzi v supermarketu, který patří třem farmářům.

Každopádně tenhle animák je naprosto svěží v tom, že zatímco Pixar každoročně vyplivně jednu 3D počítačem animovanou volovinu, tohle je stará dobra stop-motion (pookénková) animace, ke které zejména český divák, odrostlý na Švankmajerovi, musí mít pozitivní vztah i kdyby nechtěl.

Navíc hlavní role pana a paní Lišákových ztvárnili v originále Goerge Clooney a Meryl Streepová, takže namluvení hlavních hrdinů je opravdu kvalitní. Můj favorit filmu byl vačík (od slova vačice?) Kylie a krysák Rat (Willem Dafoe). Dokonalý byl také jezevec Bill Muray, který byl právním poradcem pana Lišáka.

Trochu člověka pak mrzelo, že Oscara dostal film Up, protože podle mě Up byla totální okoukaná nuda, protože dle mého názoru éra a fascinace počítačovou animací už dávno pominula - stačí se po letech podívat na stále určitě dějem kvalitní Příšerky s.r.o., ale počítačová animace už je z dnešního pohledu zastaralá. Zatímco klasický animák typu Mr. Foxe se okoukat nemůže nikdy, protože jistá nemotornost je mu prostě vlastní.

Naposledy jsem v kině bavil u stop-motion animace u filmu Panique au Village. Kdy do českých kin dorazí pan Lišák netuším, ale předobjednávka na amazonu na blu-ray verzi je možná již teď, protože film oficiálně na blu-ray disku vyjde 23. března.

VystavilDon Insalata v 13:02 0 komentářů