Rodinny Typ (Family Guy)

Se „žlutou“ rodinkou Simpsonů se již seznámil téměř každý. Televizní stanice Fox však uvádí ještě další, hodně podobný kreslený seriál. Jmenuje se Family Guy a je o rodině Griffinů. Vytvořil jej Seth MacFarlene v roce 1999 a od té doby televizní série zažily zrušení z důvodu špatné sledovanosti (2002) a zároveň i znovuvzkříšení z důvodu vysokého prodeje DVDček (2005). V září 2007 začne Fox vysílat již sedmou řadu této cáklé rodinky.

Asi největší „hvězdou“ seriálu je kojenec Stewie, který svou vytříbenou mluvou komentuje dění kolem a současně stíhá spřádat myšlenky na ovládnutí světa a pokusit se zabít svou matku. V rodině je vynikající též mluvící pes Brian, který neustále nasává nějaké koktejly. Jak Stewie, tak Brian se nechovají tak, jak by se měli chovat (batole a pes), ale tu a tam se vžijí do svých rolí a jsou kouzelní (Stewie milující mateřské mléko, Brian vrtící ocáskem). Hlavou rodiny je retardovaný idiot Peter (obdoba stupidního Homera Simpsona) a jeho manželka, žena v domácnosti Lois. Mají též dvě další děti (krom Stewieho) – stejně idiotického syna jako je Peter, Chrise a ošklivou dceru Meg, ze které si dělá legraci kromě spolužáků i vlastní rodina.

V městečku Quahog, kde se děj odehrává, žije i celá řada vedlejších postav (jako v Simpsonových). Za zmínku stojí pederast a šišlající důchodce Herbert, sukničkář Quagmire (gigidy gigidy goo), pomalu hovořící černoch Cleveland a tetraplegik Joe.

Zatímco Simpsonovi museli na celovečerní film čekat téměř dvacet let, celovečerák k Family Guy byl vypuštěn do světa v roce 2005 (v závěru filmu jsme se kupříkladu mohli dozvědět, co dělaly hlavní postavy filmu ony tři roky, kdy se seriál nevysílal.) Vtipné na celé kauze zákazu Family Guy je i to, že Seth MacFarlane velice rychle vytvořil další (velmi podobný) seriál o agentovi CIA – American Dad, který namísto mluvícího psa má mluvící zlatou rybku a namísto Stewieho v něm hraje mimozemšťan Roger (ostatní obsazení je víceméně identické). Nyní tedy běží v televizi seriály oba a bude tomu tak minimálně i příštích několik let.

Tak jako tak je Family Guy opravdu kvalitní zábava a v lecčems se mi zdá zábavnější než Simpsonovi. Možná i tím, že humor je zde opravdu drsný a nezná téměř žádné tabu a v lecčems mi příjde tzv. evropský (dělá si legraci z americké obezity, fanatických katolíků, gayů, handikepovaných, černochů... nu prostě snaží se ze všech sil, aby nebyl tzv. „politicky korektní“.)

VystavilDon Insalata v 21:45 0 komentářů  

Sejmi Eso (Smokin’ Aces)

Při brouzdání regálem v DVD půjčovně jsem si vzpomenul na docela kladné recenze této... ani nevím, jak to nazvat, mafiánské vyvražďovačky? A musím říct, že větší koninu jsem už dlouho neviděl.

Předpokládám, že režisér doufal, že si vystačí s bandou obskurních postav, z nichž téměř žádná nemá vůbec smysl (mluvím zde zejména o nájemných vrazích, což je panoptikum postaviček hodné cirkusu) a k těmto postavám přidá fakt „cool“ záběry (bez dalšího zjevného smyslu) a přidá k tomu průhlednou zápletku se záměnou identit.

Toto je popiska ze stránek vltava.cz: „Když mafiánský boss vypíše odměnu milion dolarů na pochybného lasvegaského varietního umělce Buddyho 'Eso' Israele, který začal donášet FBI, raději pro něj federálové připraví luxusní úkryt. A tak zatímco si Buddy krátí čas v náruči žen, alkoholu a drog, brousí si na něj zuby pestrá směs odporných mafiánů, zuřivých zabijáků a bezcitných nájemných vrahů. Ti využijí cokoliv včetně motorové pily, granátů, brokovnic a nožů, jen aby Buddyho zlikvidovali a získali pro sebe lákavý milion dolarů.“

A nyní co jsem opravdu viděl. Mafiánský boss Sparazza chce Buddyho Esa Israele jen kvůli jeho srdci, protože je to jeho pravý syn (ač o tom asi neví) a „Esovo“ srdce může starého Sparazzu zachránit při transplantaci. K přípravě „Esa“ (uspání a otevření hrudního koše) si Sparazza najmul zabijáka specialistu. Pročpak by si ale zároveň najímal jakési magory s motorovou pilou, aby ho rozsekali na kusy? No budiž. Nakonec se však sama FBI rozhodne zachránit Sparazzu (rozuměj zabít Esa a vzít mu jeho srdce), aby zachránilo tajemného agenta v přestrojení z roku 1940 (rozuměj onoho vrahouna Sparazzu). Čili zabijí donašeče, aby možná získali informace od druhého donašeče. A to není vše. Vrcholem filmu je závěrečná scéna, ve které agent FBI, kterému při nesmyslných jatkách v hotelu zemřel kamarád, odpojí v nemocnici mafiánského otce a syna z přístrojů, aby oba zemřeli (čili zabije oba donašeče). To dává smysl... Čili tím chtěl ukázat, jak jej zarmoutila smrt jeho parťáka v domnění že chrání „Esa“ před vrahy? A přitom vrahy byla od začátku FBI? Vskutku zajímavé. A pročpak tedy v jiné scéně tento agent pustil na svobodu černošskou dvojici, tj. jednu ze dvou nájemných vražedkyň, jejíž parťačka sama pozabíjela obří sniperkou přibližně dvacet dalších federálních agentů?

Tenhle film asi holt předpokládá diváka, který jen tupě sedí před obrazovkou a nekriticky přijímá vše, co se mu servíruje pod nos, jen dokud to není „nuda“, takže je to vlastně děsně „cool“. Hm. Obdobné filmy typu Podfu(c)k či Sbal prachy a vypadni od Guye Ritchieho měly alespoň trochu smyslu a kohezní zápletku, ale tohle je prostě konina. Tečka.

VystavilDon Insalata v 21:45 0 komentářů  

Transformers

Film vzniklý na motivy mé oblíbené dětské hračky jsem si opravdu nemohl nechat ujít. Mému stíhačkovému deceptikonovi je konec opravdu nevím kde, ale vzpomínky na něj se mi rozhodl osvěžit Michael Bay. Pokud pomineme fakt, že díky Bayovi se zájem o hračky s tematikou Transformerů zvýšil tak, že akcie firmy Hasbro stoupla z 20 dolarů na 33, tak je zde na léto jakási filmová oddechovka, která místy opravdu i nudí, ale jen do doby, než se na plátně opět objeví transformující se transformeři.

Od kresleného filmu Transformers z roku 1986 utekly už dvě dekády, ale hlavní hrdinové zůstávají – klaďas Optimus Prime, vůdce autobotů a záporňák Megatron, vůdce deceptikonů. Oproti bezduchému kreslenému filmu z doby He-mana, který mohl zaujmout tak maximálně děti, natočil Michael Bay letní ptákovinu, která do kin přitáhne i dospělé – tj. tehdejší děti, které si s Transformery hrály (a kterým se líbil onen úděsný - z dnešního pohledu - kreslený film).

Když pomineme ne moc náročnou zápletku, ve které se tvůrcem děje stanou prastaré brýle a i stránka eBay (výborný product placement) a že záporní transformeři vyhlédávají na pozemském internetu zásadně přes Google, tak jediné, kvůli čemu má cenu jít na tenhle film, jsou ony skvělé digitální efekty. Ale aby té chvály nebylo tolik, některé bitky transformerů (zejména ty zabírané zblízka), jsou tak nepřehledné, že je mi opravdu jedno, že rozhýbání jediného okénka trvalo 35 hodin, protože tam není poznat, o co jde. To téměř letecké záběry na monstrózní roboty už jsou úplně jinde, jsou přehledné a vidíme tak roboty v celé své kráse.

Film byl na můj vkus možná až moc dlouhý – jsou dlouhé filmy, u kterých to nevadí a pak filmy, kde je dlouhá stopáž spíše na překážku, bohužel Transformeři patří do druhé skupiny a některé záběry, které se snažily zejména o jakýsi situační humor, bych asi vystříhával jako na běžícím pásu. Prostě film, který neurazí a nadchne digitálními efekty.

VystavilDon Insalata v 21:44 0 komentářů  

Faunův labyrint (El Laberinto del Fauno)

Osobně si myslím, že se tahle „pohádka“ z období druhé světové války ve Španělsku (rok 1944) dá chápat dvěma způsoby. Buďto si hlavní hrdinka, 13letá holčička onen fantazijní svět plný pohádkových bytostí vymýšlí, aby nějak unikla hrůzám, které ji obklopují, a nebo jsou pohádkové bytosti skutečné, ale jen opravdu ona je vidí, ba co víc, je skutečně princezna oné podzemní říše ve Faunově lybirintu.

Děj tak ubíhá ve dvou paralelách, zaprvé onen „skutečný“ svět, kdy otčím holčičky je fašistický kapitán a chce pozabíjet všechny partyzány široko daleko (některé z nich i dost brutálně mučí) a zadruhé onen svět „fantazijní“, ve kterém musí ona holčička splnit tři úkoly, aby prokázala, že je opravdu princezna podzemní říše. Osobně jsem měl raději děj, který se ubíral oním fantazijním světem. Faun, který holčičce zadával úkoly, byl prostě úžasný a ještě větší úspěch u mě sklidil požírač dětí, který měl ve svém pokoji hromadu dětských botiček od sežraných dětí a oči měl vloženy v dlaních. Škoda jen, že požírač dětí neměl tolik prostoru. Je to tedy místy „pohádka“, ale opravdu brutální a děti bych na ní asi nevodil, protože by pak mohly mít dost velké noční můry.

Onen tragický konec můžeme chápat jako happy-end přesně dle toho, jak chápeme samotný film. Pokud si to vše holčička vymýšlela jen ve své hlavě, je to velmi smutný konec... pokud však ale byla opravdu princeznou podzemního království, dopadlo to krásně. A je jenom na nás, jak film budeme chtít chápat. Tak jako tak je to asi jeden z nejlepších filmů letošního léta (v českých kinech).

VystavilDon Insalata v 21:43 0 komentářů  

Simpsonovi ve filmu (The Simpsons Movie)

Žluťáky ze Springfieldu zná snad každý, čili to trochu urychlíme, bez zbytečných keců kolem a kolem.

Napoprvé jsem byl ze Simpsonů ve filmu dost zklamán. Jelikož jsem viděl snad všechny epizody (které vysílala ČT), tak jsem se na film opravdu hodně těšil. A to byl asi jediný problém tohoto filmu. Nesmí se od něj moc očekávat. Hlavní zápletka mi totiž nepřišla kdovíjak skvělá, ale jednotlivé fórky byly na docela dost vysoké úrovni. Čili na druhé zhlédnutí jsem si film užíval o dost víc. (Protože už jsem věděl, že nemám čekat žádné zázraky).

Kupříkladu první čtvrthodinka je tak nacpaná jedním fórem za druhým, že úvodní minuty snesou i mnohonásobné zhlédnutí. Mezi nejlepší momenty patří rozhodně Homer s Bartem na střeše, když se začnou hecovat. Bohužel tento sled jednoho gagu za druhým bez zjevného smyslu (což není na škodu) je přerušen v momentě, kdy se divák dozví, že springfieldské jezero je obří stoka, se kterou by se mělo cosi dělat – tzn. než proběhne seznámení se s hlavní zápletkou. (Fóry následují i pak, ale jsou už součástí hlavního „děje“, který za moc nestojí.)

Kdo od filmu nebude očekávat nic moc extra, tak se myslím skvěle pobaví a bude nadšen. Jedná se totiž o víceméně standardní (ale čtyřikrát delší) epizodu Simpsonů. Jediný problém je možná délka filmu, že kde dvacet minut u jednoho dílu v televizi bohatě stačí, 80 minut filmu je možná někde zbytečně nastaveno a kupříkladu rádobydojemné scény Barta, kdy nenáviděl Homera a nejradši by chtěl mít za otce Flanderse, mě opravdu nudily. Ale jako celek to stálo rozhodně za to.

VystavilDon Insalata v 21:42 0 komentářů